Vrijwilligerswerk bij CLAW Johannesburg 2016

In juni 2016 kon ik via het IFAW in Johannesburg bij CLAW (Community Led Animal Welfare) vrijwilligerswerk doen. CLAW biedt diergeneeskundige zorg aan voor de dieren van de bewoners van de sloppenwijken. Cora Bailey is het hart en het gezicht van CLAW. Ik ben twee weken bij ze geweest, zulk variërend werk maak je niet vaak mee!

puppy drip

 

Een hoop van het werk van CLAW bestaat uit vaccineren en voorlichting geven. Vaak komen de kinderen met de honden naar de praktijk. Het was heel even wennen, want ik begreep eerst niet wat ze bedoelden met een “worm onder de tong”. Tot Cora mij uitlegde dat dat lokaal bijgeloof is en dat men dan helaas nogal eens probeert om de “worm” weg te snijden.. Erg belangrijk is het dus om voorlichting te geven over de wormen die in de maag/darmen zitten. Nadat ze de benodigde 3 vaccinaties gehad hebben worden ze gecastreerd of gesteriliseerd.

Het verschil wat je ziet tussen dieren die gevaccineerd en geholpen zijn, en degene die dit niet zijn, is echt heel erg groot. De gevaccineerde en geholpen dieren zitten vaak goed in hun vacht, zijn goed op gewicht en zien er gezond uit.

Ook kwamen er elke dag vergiftigde honden binnen. Het merendeel konden we gelukkig redden met infuus, medicatie en geduld. Zonder deze hulp zouden ze allemaal overlijden. Een aantal dagen heb ik op de kliniek geholpen met de operaties, vooral castraties en sterilisaties, maar er worden ook regelmatig andere operaties uitgevoerd. Dr. Marike werkt echt heel hard, zo doet zij gemiddeld 12 a 15 operaties per dag! Waar we er in Nederland vaak maximaal 5 per dag doen. Ik was behoorlijk moe na 15 operaties achter elkaar!

poisoned dog

De dagen dat we niet in de praktijk waren waren ook erg indrukwekkend. Zo hebben we uilen gevangen in de sloppenwijken en hebben we geprobeerd om een aap te vangen die in een woonwijk rondliep. Een aantal mensen van de staff zingen in een koor, speciaal voor mij was er een spontane repetitie, heel erg mooi en bijzonder!

Het meest indrukwekkende van mijn twee weken bij CLAW vond ik het werk op de vuilnisbelt. Naast de vuilnisbelt is een gemeenschap met mensen die daar wonen in krotten. Ik heb nog nooit gezien dat mensen onder dit soort omstandigheden leven.. Wat mij echter direct opviel is hoe goed de dieren en de kinderen eruit zagen, ondanks de omstandigheden waar ze in wonen. Ze waren heel erg blij dat we er waren, alle kinderen wilden ons helpen met vaccineren door hun hond heel goed vast te houden. Heel erg vertederend.

Op zondag kunnen de kinderen uit de sloppenwijken bij CLAW langs komen om te spelen, voorgelezen te worden en ook krijgen ze een warme lunch. Vaak de enigste warme maaltijd van de week. Sommige kinderen lopen ruim 1.5 uur om hierbij te kunnen zijn.

De hoeveelheid liefde en passie die binnen CLAW aanwezig is, is echt overweldigend. Zelfs met het werk in lastige omstandigheden, waar soms geen eind aan lijkt te komen, blijven ze optimistisch en elk dier wat ze redden telt. Ook is het prachtig om te zien hoe trots de eigenaren van een gezond dier zijn, iets wat zonder CLAW niet mogelijk was geweest.

Al met al was twee weken eigenlijk te kort om bij zo’n geweldige organisatie te mogen zijn! Ik hoop dan ook volgend jaar weer terug te kunnen gaan, dan voor iets langer!

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT

Extra handen nodig?