Ontsnapte cheetah

Tijdens mijn eerste stage in Zuid-Afrika liep ik mee met een dierenars in de buurt van het Kruger Park. Op een ochtend werden we gebeld door een boer in paniek, zijn cheetah moeder met 4 welpjes was ontsnapt en naar het land van de buurman gelopen. Nu is dit op zich al vervelend, maar vervelender werd het nog toen bleek dat zijn buurman sable antilopen hield, deze zijn vanwege hun indrukwekkende hoorns behoorlijk veel geld waard. Te veel geld om door een cheetah als ontbijt gebruikt te worden.

Het was een uur rijden van de praktijk naar het land waar de cheetah vermoedelijk was. Gelukkig had de moeder cheetah een zender om, hiermee konden we een inschatting maken van waar ze was. De welpjes was echter een ander verhaal. Deze blijven meestal in de buurt van de moeder, maar als ze bang zijn kunnen ze zich heel goed verstoppen.

 

Ontsnapte Cheetah 2

 

We hoopten dat de moeder, als ze wakker was, de welpjes bij zich zou roepen…

 

Na een half uur zoeken hadden we de moeder gevonden, van achter een bosje kon Dr. Rogers haar verdoven. Toen we de moeder verdoofd hadden hebben we haar gelijk een pipet tegen vlooien en teken gegeven, ook heeft ze een vitamine injectie gehad. Er was echter geen welpje in de buurt te vinden… Tijd voor plan b. Plan b was om de moeder in een groot hok te leggen net over de grens weer binnen het eigen terrein, waarin ze wakker kon worden. Het hok had spijlen die groot genoeg waren voor de welpjes om doorheen te gaan. We hoopten dat de moeder, als ze wakker was, de welpjes bij zich zou roepen en dat ze daar zouden blijven. Dan kon daarna het gat in het hek weer goed dichtgemaakt worden.

De volgende dag werden we gebeld door de opgeluchte boer, hij had de hele nacht de wacht gehouden in de buurt van het hok en inderdaad.. De moeder had de welpjes geroepen, drie van de vier welpjes waren op deze manier teruggekomen bij de moeder, de laatste hebben we helaas niet meer teruggevonden.

 

OVERZICHT

Extra handen nodig?