Mijn eerste keizersnede

Ik denk dat er een aantal dingen zijn in je carrière als dierenarts die je altijd bij blijven. Het eerste bedank kaartje wat je krijgt van een eigenaar, je eerste maagdraaiing en ook je eerste keizersnede. De eerste keizersnede van een hond(achtige) die ik zag was tijdens mijn co-schappen in Zuid-Afrika, op de faculteit in Pretoria.

We kregen een telefoontje waar de specialisten exotische huisdieren behoorlijk wild van werden, er bleek een wilde hond te zijn die aan het bevallen was, maar wat niet helemaal goed verliep. Gelijk werd de specialist voortplanting er ook bij gehaald.

Toen onze patiënt er eenmaal was (in een grote kooi) was stap 1 om haar te verdoven. Dit is niet ideaal voor de pups, maar met een wilde hond (die ook echt heel wild aan het grommen was) kan je niet anders. Op de röntgenfoto bleken er heel veel pups in te zitten.

 

rontgen wilde hond
 

Vervolgens is er besloten om een keizersnede te doen, heel erg indrukwekkend, zeker als het de eerste keer is dat je zoiets ziet. Toen de pups geboren waren roken ze al net zo sterk als de moeder.  Alle pups werden levend geboren, de wilde hond staat bekend dat ze hele grote nesten krijgen, maar uiteindelijk overleven er maar een paar. Dat is een van de redenen dat ze met uitsterven bedreigd zijn.

 

pups wilde hond
 

Toen de moeder weer goed wakker was, mochten ze achterop de ‘ bakkie’ weer terug naar het reservaat.

OVERZICHT

Extra handen nodig?